fredag 9 juli 2010

Frasig smulpaj med rabarber & kanel



Det är väl bara på sommaren man äter rabarber?
Elsa hade fått ett helt gäng rabarber från en kollega, så lagom till Majas födelsedag slängde jag i hop en mycket lyckad smulpaj med rabarber. Råa rabarber är på tok för sura på min smak, så i detta recept har jag valt att koka rabarbern med kanel & socker, det ger den mer sötmna, och jag tycker nästan att den smakar mer då.

Smulpaj med rabarber & kanel
6-8 portioner
Tillagningstid: ca 40 minuter

Du behöver:
6st färska rabarber (mellanstora)
1,5 dl socker
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
ev. lite potatismjöl
Smulpaj:
150 gram mjukt smör
1,5 dl havregryn/fiberhavregryn
3 dl mjöl (vete/dinkel/råg, det mesta funkar)
0,5 dl strösocker
kokosflingor
1 tsk kanel
ljus sirap (att ringla över)

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala rabarbern och skär i mindre bitar.
Lägg rabarber, socker, vaniljsocker, en liiten skvätt vatten & kanel i en kastrull. Koka upp och koka sedan på svag värme till rabarberna blivit mjuka. Smaka av "kompotten" & tillsätt mer socker om det behövs. Tillsätt lite potatismjöl mot slutet så att kakan blir fast & inte rinnig.
Hacka smöret i mindre tärningar. Blanda med mjöl, socker & havregrynd till en grynig massa (använd fingrarna!).
Bred ut rabarbersmeten i pajform och ringla över lite sirap. Smula sedan över degen så att det blir ett jämt lager & ringla sirap över kakan. Avsluta med att strö över lite kokosflingor & kanel.
20 minuter i ugnen tills pajen fått fin färg och en lite knäckig yta.
Klart! Ät med vaniljsås/visp i gräset, den smakar bäst då.




Till det: bubbel, såklart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar