måndag 10 september 2012

Trattkantarellsoppa med timjan & lingon

Nu var det längesen jag uppdaterade här. Efter en lång (tre månader närmare bestämt) semester i Berlin är jag tillbaka i Stockholm och har precis kommit igång med studierna. Under sommaren har det blivit mycket skräpmat i form av falafel och hamburgare, men även grillat och fräscha sallader. Har fått min dos av sommargrönsakerna och välkomnar kyliga höstkvällar med soppor och grytor. Som student gäller det att hålla kolla på ekonomin och för min del kommer det endast att innebära att det blir ännu mer matlagning, känns ju inte ett dugg trist faktiskt!
Nog om det. Dagens lunch blev en soppa med färska trattkantareller, timjan och lingon. Här har ni receptet:

Trattkantarellsoppa med timjan & lingon
4 port

2 msk smör
4 dl färska trattkantareller
3 dl torkade trattkantareller
3 dl färska champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk timjan (torkad funkar också)
1 msk soja
2 msk dijonsenap
0,5 dl lingonsylt
1 dl vitt vin
7 dl grönsaksbuljong
2,5-3 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
ev lite tryffelolja

Blötlägg de torkade kantarellerna i några minuter och slå av i ett durkslag. Hacka kantarellerna, champinjoner, lök och vitlök och fräs i smör i en stor kastrull. Hacka timjan och låt fräsa med svampen och löken några minuter på lite lägre värme. Slå på vitt vin, grönsaksbuljong, soja, senap & lingon och koka några minuter under lock (desto länge man kokar desto mer smak får soppan).
Ta av kastrullen från plattan och mixa soppan slät med mixerstav. Värm upp soppan på svag värme samtidigt som du häller i grädde, det ska inte koka. Salta och peppra efter tycke och smak och droppa över lite tryffelolja för extra smak. Bon appetit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar