söndag 19 februari 2012

Panerad torsk med parmesanpoatismos och fänkålssallad med grape


För några veckor sedan skickade jag in ett av recept till Oatly's matlagningstävling. Mitt bidrag var Saffranspasta med kryddig korv och svamp (se tidigare inlägg) och med det kammade jag hem en förstaplats och vann en ICA matkassen. Förra veckan hämtade jag ut kassen och till min besvikelse innehöll den väldigt mycket kött och inte en enda helvegetarisk rätt. Några av recepten har jag dock ändrat och gjort vegetariska och dessa blev väldigt lyckade. En av höjdarrätterna var dock torsken som jag provlagade första dagen, inte helt enligt ICAs egna recept utan jag lyxade till det lite på mitt eget sätt.

Panerad torsk med parmesanpotatismos och fänkålssallad med grapefrukt
3-4 portioner

520 g torskfilé
1 ägg
1-2 dl potatismjöl
smör (att steka i)
salt & peppar

900 g potatis
1-2 msk smör
2 msk grädde
1 dl riven parmesan
salt & peppar

1/2 knippe rädisor
1 liten fänkål
1 stor blodgrape
1 gul paprika
1/2 påse ruccola/salladsmix
1 msk oliv/rapsolja
1 tsk honung/agavesirap
salt & peppar

1,5 dl gräddfil
rivet skal från grapefrukten
salt & peppar

Tina fisken, antingen i kylskåp dagen innan eller i rumstemperatur samma dag. Jag tinade min fisk i micron eftersom jag glömt ta fram den innan, det funkade men tror det blir bättre om man låter bli. 
Koka potatisen i saltat vatten 15-20 min. 
Riv skalet av grapen och blanda med gräddfil. Smaka av med salt & peppar.
Salladen: Ansa och skiva rädisor fint, skär fänkålen & paprikan i strimor (eller hyvla med osthyvel). Skär bort skalet och det vita från grapen, skär sedan mellan "väggarna" ut hinnfria klyftor. Pressa saften ur mellanväggarna och blanda den med olivolja, honung, salt & peppar. Blanda alltsammans med lite gröna salladsblad i en stor skål.
Skär torsken i portionsbitar. Doppa dessa i vispat ägg och vänd sedan fileérna i potaismjöl så de täcks. Hetta upp rikligt med smör i en panna och stek på mellanvärme så att torsken får fin stekyta men utan att bli torr i mitten.
Slå av vattnet från potatisen och mosa den i en bunke tillsammans med parmesan, grädde, smör, salt & peppar.
Servera torsken genast med moset, gräddfilssåsen och salladen, gärna med en citronklyfta på toppen.
Bon appetit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar