onsdag 21 december 2011

Grov filmjölkslimpa med lingon och kanel

Som jag har längtat efter jul, ledighet, Umeå och att träffa familj & vänner. Har haft massor med tid att laga mat på senare och det känns ju fantastiskt. Kom till Umeå tidigt imorse och har redan hunnit med fika, trerättersmiddag och nu bakar vi ett juligt bröd innan läggdags, så vi har det nybakt till frukost imorgon.



Filmjölksbröd med inslag av julen
(2 bröd)
4 1/2 dl rågsikt
5 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl vetegroddar
2 dl solrosfrön
2 dl krossade linfrön
1 dl hackade valnötter
1 dl torkade tranbär & russin
1 dl hackad mandel
5 tsk bikarbonat
2 tsk salt
3 tsk kanel
1 dl rårörda lingon
1/2 dl mörk sirap
1 liter filmjölk
(Vad det gäller mjölsorterna och fröna går det bra att ta lite vad man har hemma, huvudsaken att antalet deciliter stämmer)

Sätt ugnen på 175 grader
Blanda alla torra ingridienser för sig i en stor bunke. Häll på filmjölk, sirap och lingon och blanda i en jämn smet. Smöra två brödformar och födela smeten jämnt i dessa. Grädda i mitten av ugnen i ca 1,5 h. När du tar ut brödet låt det svalna i formen i tio minuter innan du lossar det.



Ät med mycket smör och en smakrik salt ost.
GOD JUL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar