onsdag 21 december 2011

B.A.R.

Jag har ju glömt att jag måste skriva en liten hyllning till restaurang B.A.R. (Blasieholmen akvarium & restaurang), som enligt mig är en av Stockholms bästa fisk & skaldjursresstauranger.
Restaurangen drivs av snillerna bakom LUX och har varit en av årets mest omskrivna restauranger, med både ris & ros. Alex Schulman sågade stället totalt i våras och skrev att servicen var katastrof, "Jag skulle inte ens skulle råda min värsta fiende att besöka stället".  Enligt mig har Alex gjort en orättvis bedömning. Titta på priserna och inse att B.A.R inte är LUX. Du får garanterat det du betalat för, och lite till. Servicen är bra, men inte mer. Dock är det inte personalen som hoppat över detaljerna, utan konceptet. Vinet serverar man sig själv, tallrikarna plockas allt eftersom, notan kommer med kaffet och sittningstiderna är korta. Är man dock medveten om detta sen innan ser jag inget problem i detta, utan snarare tvärtom.

 Miljön är avslappnad med dov belysning, barmingel och öppet kök. Inredningen väldigt New Yorkish med vitt kakel, takfläktar, saluhallsdiskar med färsk fisk där gästen själv pekar ut sin matbit, samt ett stort akvarium med levande humrar som fångas och grillas A la Minute. Stora levainbröd pryder hyllorna runt om matsalen och skaldjursplatåer serveras på gigantiska brickor av serivitriser som glider runt i trendiga bomullsklännigar och ett leende på läpparna.
Jag börjar nästan varje besök med ett glas champagne medan servitrisen berättar hur menyn fungerar (trots att jag hört det hundra gånger förut). Vi börjar med att beställa in förrätter, gärna några stycken som vi kan dela på. Hummer, färska räkor, ostron, löjrom och råbiff finns på menyn. Har man råd beställer man skaldjursplateau med hummer som extra tillägg. Och det har du råd med.
Vinlistan är inte överdrivet lång men noga utvald. Har förälskat mig i ett vin här som bara serveras på flaska men råkar vara råbilligt. Perfekt.

Huvudrätten beställer du sedan direkt av kocken uppe i saluhalssdisken och priserna på dagens fångst hittar du på pelxiglastavlan bredvid. Vill du prova något nytt så har du tillfället nu, här finns fiskar som man knappt hört talas om och kocken rekomenderar gärna något spännande till dig som stirrat dig blind på laxen. Tillbaka vid bordet beställer du tillbehör till din grillade fisk, dessa är billiga och här behövs det inte snålas. Brynt smör med pepparot, risotto, grillade grönsaker, pommes duchesse, kryddsmör - Ja, vi provar det mesta. Om tillbehören inte sedan skulle gå ihop med varandra så gör det inget för ALLT smakar gudomligt och du kan äta dem var och en för sig som egna rätter. Jag väljer nästan alltid att äta fisken för sig, och sedan tillbehören en efter en, eftersom det inte finns någon anledning att blanda. Den grillade fisken är så perfekt tillagad att jag aldrig mer vill laga mat själv. Risotton är en huvudrätt i sig och är riktigt grym den med. Lite citron på toppen av firren förhöjer smaken men salt behöver man sällan fråga om.

Vill man gå hit för en snabb, lite enklare middag funkar det med. De har nämligen ett antal "färdigkomponerade" huvudrätter på menyn också, där Moules Frites (155kr) är en av de bättre jag jag ätit, och det är ett bra betyg.


Dessert är inget måste, men känner man för något att avrunda med finns en hel del som lockar på menyn, vad sägs om karamellkokt päron med lingonparfait, kolasås och mynta? Eller en lyxig chokladpralin tillsammans med en mörk 12-årig Rom? Förr hade de en kokossorbet som var (typ) det godaste jag har smakat. Funderade flera gånger på att fråga om den gick att köpa hem, måste fråga nästa gång jag är där. Har fortfarande inte provat någon drink här men barpersonalens kvalitéer ser lovande ut.
Kort och gott, du kommer inte bli besviken på B.A.R. Speciellt inte när notan kommer in och du tror att de glömt att slå in förätterna.

Och du, boka bord i tid. Senast jag var där bokade jag två veckor i förväg och fick inte bord förrän efter 21 på en fredag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar