tisdag 26 februari 2013

Vegansk kladdkaka/tårta med mintchokladmousse

Bakade en helt fantastisk tårta/kaka till en vän som fyllde år i helgen. Detta är första gången jag bakat en helt vegansk tårta och jag måste säga att den blev grymt lyckad! Moussen blev om möjligt krämigare och godare än mousse på vanlig grädde. Alla åt minst en bit var så kör dubbel sats om ni är många!

Kakan
175 g veg margarin
2 msk ljus sirap
2,5 dl socker
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
1 krm salt
0,5-1 tsk vaniljextrakt/vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 ¼ dl sojagrädde (jag använde Oatlys)
Kokosflingor att bröa formen med

Moussen
100 g mjölkfri mörk mintchoklad
1 förp Alro vispgrädde, airy & creamy
50 g veg margarin

Gartnityr: granatäppelkärnor eller bär

Sätt ugnen på 175 grader och smörj en rund form med löstagbara kanter. Bröa med kokosflingor.
Smält margarinet och tillsätt sirap, vaniljextrakt/vaniljsocker, bakpulver, salt och socker under omrörning. Rör sedan försiktigt ner mjöl och kakao, lite i taget tills det blir en jämn smet utan klumpar och rör till sist ner sojagrädden. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Kakan kanske känns lite lös när den tas ut men den blir fastare när den fått stå en liten stund.

Vispa Alpro airy & creamy med elvisp tills den blir lite fluffig. Smält mintchokladen i en kastrull tillsammans med margarin och eventuellt en skvätt sojagrädde. När att smält ihop låter du det svalna till rumstemperatur. Rör samman den vispade grädden med chokladen och låt stå i kylskåp en stund.

Bred till sist över moussen över den svalnade kakan och garnera med granatäppelkärnor eller annan passande garnityr.

1 kommentar:

  1. Men vilken "mat-nyttig" och rolig blogg du har och som jag råkade hamna på, här kommer jag att titta in då och då.Hur blir DU inspirerad?

    SvaraRadera